Jet Nijkamp: expo Begrensd Oppervlak

Tentoonstelling Begrensd Oppervlak - Provinciehuis Haarlem

begrensd_oppervlak2.jpg

Vrijdag 16 maart opende curator Aart van der Kuijl in Paviljoen Welgelegen | Provinciehuis Noord-Holland in Haarlem de groepstentoonstelling Begrensd oppervlak. Deze tentoonstelling draait om het landschap in tekenkunst, schilderkunst en fotografie. Er zijn werken te zien van zes kunstenaars: Jacobien de Rooij, Mai van Oers, Jacqueline Lamme, Tessa Verder, Mirjana Vrbaski en Jet Nijkamp. Zie de korte trailer met werk van de kunstenaars.

De tentoonstelling duurt daarna nog t/m 11 mei.

 

Tentoonstelling GUM boek - Jet Nijkamp

Tentoonstelling GUM in de Cacaofabriek in Helmond met oa werk van Jet Nijkamp

unnamed.jpg

Zondag 26 maart 2018 opent de tentoonstelling GUM in de Cacaofabriek in Helmond. Er doen 23 kunstenaars mee die met gum werken, als tekenmateriaal en voor correcties, o.m. Liesje van den Berk, Cathelijn van Goor, Robbie Cornelissen, Caren van Herwaarden, Hans de Wit, Emmy Bergsma, Ingrid Berger en nog een paar... Van Jet Nijkamp staat er een monumentaal tweeluik (zie afbeelding boven). Alle deelnemende kunstenaars zijn ook vertegenwoordigd in het GUMboek, dat door initiatiefnemer van het GUMproject Paul Dirks op de opening wordt gepresenteerd. Andere onderdelen van het programma: een mini-lezing over het maken van fouten, poëzie, muziek. De krant Dressed like a woman is er verkrijgbaar.

Point of no return - Emily Kocken

do 22 februari & do 29 maart
Huis de Pinto, Amsterdam

EmilyKocken.jpg

Op 22 februari en 29 maart organiseert Emily twee absurd salonfähige muzikale, theatrale en literaire avonden over het onomkeerbare, een filmscript (The Lobster), live muziek, dada, avant-garde cinema, literaire voordrachten en performances.

Met medewerking van performers, acteurs, musici en schrijvers Laura Broekhuysen, Hanna Monola, Oscar-Jan Hoogland, Jildou Kroes, Jelle Straatsma, Jacco Prantl, Celine Talens & Katinka de Groot (Tina Cake Line).

Inloop: 20:00, start 20:30.
St. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam
huisdepinto.nl/agenda/point-of-no-return
Reserveren aanbevolen via salon@huisdepinto.nl
 

Expo Jeannet Klement bij Galerie De Ploegh en Workshop Maskers van klei


De tentoonstelling is al door heel veel mensen bezocht en er is ook al veel verkocht, ook van mij zijn er een aantal "Wallswimmers"  verkocht, maar ik heb weer een paar bijgemaakt. Hoewel een multiple, zijn toch alle werken weer anders en daardoor uniek. Zondag 11 & 25 februari ben ik van 13 -17 aanwezig. Leuk als je komt!

workshops.jpg

De tentoonstelling biedt een veelzijdigheid aan kunst in oplage: etsen, hout- en linosneden, litho's, zeefdrukken, fotografie, keramiek en kleinplastiek. Tijdens de tentoonstelling wordt per kunstenaar één kunstwerk aangeboden voor een aanbiedingsprijs van € 111,00. Na afloop wordt dit werk weer voor de gangbare prijs verkocht. Kunst betaalbaar voor iedereen. Een mooie gelegenheid om een verzameling te beginnen of uit te breiden.

Er is ook ieder zondag een leuk programma:
4 februari | derde kM-kunstenaarsgesprek door Frits Nolte
11 februari | Democratische kunst lezing door Philip Wiesman
18 februari | demonstratie mezzotint door Nan Mulder
25 februari | de kunst van het verzamelen Katjuscha Otte ontmoet Jan en Marjan Nekkers
4 maart | workshop frottage/rubbing door Niek Wittebrood
11 maart | 35 jaar Grafiek bij De Ploegh interview met margot Fretz


Workshop Maskers van klei
Zin om weer eens te kleien? Binnenkort gaat er weer een klei-workshop van start. Thema: "Maskers maken", maar heb je zelf een idee, dan kan dat uiteraard ook. Klein groepje dus zowel geschikt voor beginners als gevorderen.

Wanneer:
Zaterdag 17 februari  10.30 -  12.30 uur
Zaterdag 24 februari  10.30 -  12.30 uur
Zaterdag  3 maart       10.30 -  12.30 uur

Kosten:
€ 105,- inclusief 21 % btw, materiaal, stoken.

Retort Atelier B9, Rijnsburgstraat 74
1054 AX Amsterdam   http://www.retortproject.nl
Aanmelden & info: jeannetklement@hotmail.com

 

Groepstentoonstelling met oa Jet Nijkamp

Lieve familie, vrienden, collegae,

Graag nodig ik jullie uit voor de opening van de eerste (groeps-)tentoonstelling op de nieuwe locatie van Josilda da Conceição Gallery op zaterdag 20 januari van 16-18 uur. Vier kunstenaars doen mee: Beth Namenwirth, Ben van der Wel, Jesse Muller, Jet Nijkamp

Van mij hangen er een stuk of tien pastel-tekeningen op krantenfoto's van Donald Trump uit de serie Dress Like A Woman. In dit project reageer ik op het decreet van het Witte Huis dat vrouwen die daar werkzaam zijn 'zich moeten kleden als vrouw'. Ik vroeg mij af hoe Trump er zelf uit zou zien als vrouw, van zijn eigen leeftijd en met zijn eigen postuur. Zou hij zichzelf zien staan? Met pastel gaf ik hem vrouwenkleren op foto's uit 20 verschillende (inter)nationale kranten. Zijn decreet staat voor zijn misogyne houding in het algemeen.

Op de opening verschijnt, precies een jaar na de inauguratie van Trump, bij uitgeverij Tienstuks, en ter afsluiting van het project Dress Like A Woman, een krant met alle ca. 45 krantenbewerkingen die ik het afgelopen jaar van Trump maakte. De krant is verkrijgbaar in de galerie.

Ik hoop jullie a.s. zaterdag te kunnen begroeten bij Josilda da Conceição Gallery.

Jet

JetNijkamp.jpg

Artikel over Open Ateliers in Wijkkrant Zuid

In Wijkkrant Zuid - door Annemarieke Weber

Originele cadeaus van Amsterdamse kunstenaars

Een persoonlijker en origineler cadeau dan een kunstwerk bestaat bijna niet. Om weg te geven of voor uzelf. Een beeld, een schilderij of een mooie ring is een blijvende herinnering aan een bijzonder moment. Met de tijd kan kunst ook een goede investering blijken. U bevordert in ieder geval ons lokale kunstklimaat met de aankoop van goed werk.

Met de feestdagen in aantocht is het altijd inspirerend om een atelier te bezoeken en daar een origineel cadeau uit te zoeken. De prijzen gaan van enkele tientjes tot een paar duizend euro. Daarbij kan de kunstenaar u persoonlijk adviseren en u op nieuwe ideeën brengen. Bijvoorbeeld bij kunstenaarsinitiatief Retort in de Schinkelbuurt. In een Bermuda Driehoek, de ‘verdwenen’ binnentuin achter de Rijnsburgstraat, huizen 35 ateliers in een driehoekig pand.

Fleurige bloemen
Florien Dingemans (1973) heeft een commerciële achtergrond. Na haar studie kunstgeschiedenis ging ze de handel in. Pas op haar 35e koos ze voor het kunstenaarschap. Ze organiseert nu alles zelf, onafhankelijk van de galeries. “Sinds ik mijn eigen shows opzet, ben ik uitverkocht, zelfs voor de opening al. Tijdens de previews die ik binnen mijn netwerk op afspraak hou, gaat de verkoop uitstekend.” De prijslijst gaat van 500 tot 5.000 euro. “Van de opbrengst van het afgelopen jaar kan ik leven. Ik ben heel blij. Het is zo belangrijk dat kunstenaars ook het ondernemerschap mee krijgen. Ik gebruik alle kanalen om mijn werk zichtbaar te maken. Een advertentie kost geen drol. Voor 30 dollar sta je al op Instagram en Facebook. Zelfredzaamheid is belangrijk, maar ik vind ook dat de steun vanuit het Rijk en de gemeente moet blijven. De broedplaatsen en de atelierruimtes zijn cruciaal voor de ontwikkeling van alle kunsten.”

Bankdirecteur en drag Queen
Petra van Velzen (1972) combineert kunst- en zakelijke fotografie. “De prints, de haakjes, de touwtjes, alles kost geld als je een expositie inricht. Dat loopt best op dus tegenwoordig vraag ik ‘hanggeld’.” Een portret van een bankdirecteur maakt het mogelijk dat zij drag queen Chelsea Brandy in haar studio ‘Sprankel’ aan de Aalsmeerweg uit kan nodigen. Ze werkte al twintig jaar als fotograaf toen ze in 2014 naar de Fotoacademie ging. Daar ontstond haar fascinatie voor gender en diversiteit. “Chelsea (grote foto midden) kwam hier binnen als Brian, een verlegen jongen. Terwijl hij zich opmaakte en aankleedde werd hij echt een andere persoon, een zelfverzekerde diva. Van zulke transities leer ik. Niet lachen, niet pleasen, neem je ruimte in en wees fier op jezelf als vrouw.”

De jurk van Trump
“Dress like a woman” dicteerde Trump aan alle vrouwen in Het Witte Huis. Dan trek ik hem ook een jurk aan, over zijn eigen lijf, dacht beeldend kunstenaar Jet Nijkamp (1965). “Als Trump zichzelf als vrouw zou tegenkomen, zou hij haar geen blik waardig keuren. Mijn pastels op bekende krantenpagina’s gingen viral.” Reuters, The Independent, Het Laatste Nieuws, Harpers Bazaar NL en het Australische SBS publiceerden over de serie. Trump hing in zijn jurk op de Nasty Women exposities in Londen, Mexico en Amsterdam. De opbrengst van deze fondsenwerving ging naar de hulporganisaties She Decides en Woman on Waves. “Via mijn tekeningen financiert Trump dus eigenlijk zelf wat hij wilde uitbannen: de wereldwijde hulp aan vrouwen bij geweld en abortus,” lacht Nijkamp. Naast haar activistische werk tekent Nijkamp vooral bomen. “Ik zie daar portretten in. Bomen zijn een belangrijke verbinding tussen de eeuwen. Ze zijn universeel en tijdloos.” Nijkamp kan niet leven van de kunst. Ze promoveerde in de rechtsgeschiedenis en geeft op contractbasis les aan de Universiteit van Amsterdam.

Cijfers en feiten
CBS: in heel Nederland werken 58.000 beeldend en uitvoerend kunstenaars.

ARRA, Bedrijvenregister Amsterdam:
18.726 Bedrijven zijn geregistreerd als ‘kunstbedrijf’. Dit zijn eenmansbedrijven of bedrijven met meerdere mensen in dienst. De totale Amsterdamse beroepsbevolking bestond op 1-1-2016 uit 476.000 personen.

WG Kunst-Kerst Sale

Lieve familie, vrienden, collegae,

A.s. zaterdag 16 en zondag 17 december vindt traditioneel de WG Kerstsale plaats. Meer dan 100 kunstenaars (zie website) maakten hiervoor elk enkele kunstwerken die voor € 100 per stuk worden verkocht. Van mij zijn de werken te koop die je op deze uitnodiging ziet, ingelijst en wel. Ze hangen er niet allemaal tegelijk. Het principe is dat WG Kunst volgehangen wordt en dat op elke plek van een werk dat wordt verkocht en meegenomen, een nieuw werk komt te hangen. De sale biedt dus op beide dagen volop mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook specifiek vragen om een werk waarvan je weet dat dat aanwezig is. Je kunt een werk bij aankoop dus meteen meenemen. Er is een inpakservice. Er kan cash worden betaald en met pin. 

Jet