Stadstekenaars van Amsterdam

Stadstekenaars van Amsterdam 2014 – 2016

Tentoonstelling 27 mei – 11 september 2016

Vijftien kunstenaars, vijftien manieren om naar Amsterdam te kijken. Op de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam worden we verrast door de visie van tekenaars op de stad. Onder hen Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en de nieuwe Stadstekenaar Arie Schippers. Het is een feest om door de ogen van deze kunstenaars naar de stad te kijken, te worden verrast door wat hun opvalt, verleidt, hindert of bekoort. Maar wat verbindt nu het geheel? Dat is het eigentijdse, de herkenbaarheid van het Amsterdam van nu.

Behalve van de drie Stadstekenaars is werk te zien vanRobbie Cornelissen, Marcel van Eeden, Claire Harvey, Arja Hop, Jantien Jongsma, Natasja Kensmil, Paul Klemann, Olphaert den Otter, Parra, Paul de Reus, Koen Taselaar en Marieke Zwart. Ook zij ontvingen tussen 2014 en 2016 een opdracht – met een specifiek thema – van de Commissie voor de Tekeningen, een samenwerkingsverband van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief Amsterdam.

De ene kunstenaar kijkt omhoog, de ander naar beneden, de derde kijkt recht voor zich uit. Arja Hop ziet grauwe abelen langs de weg, Dieuwke Spaans ziet patronen in het plaveisel van de stad en Marieke Zwart concentreert zich op wat er op ooghoogte aan details is te zien op de muren van het Oudekerksplein. De directe waarneming is het vertrekpunt van elke kunstenaar; het verschil wordt bepaald door de eigen, particuliere verbeelding, fantasie of droom.

Nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam

De kunstenaars die tot Stadstekenaar zijn benoemd verbeelden het wel en wee van de Amsterdammers, zoals de Stadsdichter de beleving van de stad in woorden vat. De eerste, Hamid el Kanbouhi, ging in 2014 aan de slag. Hij heeft het vermogen zich met een nieuwsgierige blik te verwonderen over het leven in de stad. Hij laat zien wat voor een oppervlakkige blik verborgen blijft en geeft nieuwe betekenis aan wat iedereen ziet. Zijn opvolgster Dieuwke Spaans is sinds september 2015 aan het werk. Zij neemt de sporen die de gebruikers van de stad achterlaten tot onderwerp van haar werk. Tijdens de opening van de expositie op 26 mei geeft ze het stokje over aan Arie Schippers, een virtuoos tekenaar die ons nieuwsgierig en scherp waarneemt tijdens onze dagelijkse bezigheden: in de rij bij de Starbucks of bij een kaartautomaat op het Centraal Station. Met rake lijnen legt hij ons gedrag vast. Schippers is al aan het tekenen gegaan zodat ook zijn werk op de tentoonstelling te zien zal zijn.

Historisch perspectief

Op de tentoonstelling wordt bij elk van de vijftien kunstenaars een document tentoongesteld uit de collectie van het Stadsarchief. Meestal is gekozen voor een tekening of foto, soms een archiefstuk of boek. Zo hangt Arie Schippers naast Isaac Israels, Marieke Zwart naast Ed van der Elsken en Dieuwke Spaans naast Stanley Brouwn. 

Audiotour

Voor de expositie is een audiotour gemaakt waarin de kunstenaars vertellen over hun werk.                                                                                                                      

Het werk dat wordt getoond op Stadstekenaars van Amsterdam is aangekocht door de Commissie voor de Tekeningen. Op de Beeldbank zijn de aankopen van voor 2014 te vinden:

http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/grid?q_searchfield=Commissie+voor+de+Tekeningen