UITnodiging expositie "onder de huid' Jet Nijkamp Renske van Driel

Onder de huid

20/03 – 01/05 2016

 

tekeningen en video’s van Jet Nijkamp

keramische sculpturen en installaties van Renske van Driel 

“Zoals de soepele was nieuwe vormen aanneemt en niet blijft zoals hij was, niet dezelfde gestalte behoudt, en toch hetzelfde blijft, zo zeg ik, is ook de ziel steeds dezelfde, maar verhuist steeds in nieuwe gestalten.” Ovidius ‘Metamorfosen”.

Jet Nijkamp onderzoekt in haar werk de lijfelijke organische vormen en structuren van bomen en hun bast. Met houtskool en rode pastel tast zij de huid van bomen af, denkend aan de Griekse mythe van Daphne die veranderde in een boom. Hoezeer nodigen die boomvormen ons uit om er onze heimelijke gedachten en beelden op te projecteren? In stadsparken worden boombasten vaak letterlijk gebruikt om gedachten en wensen in te kerven. Namen, initialen, harten, maar ook seksuele en politieke kreten en symbolen vormen daarin een soort tattoos op de boomhuid. Tegelijk vormen ze ook een historische laag die de tijdgeest reflecteert. Deze laag verwerkte Jet Nijkamp in een videoprojectie.

Jet Nijkamp is opgeleid aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, de Vrije Universiteit (beide in Amsterdam) en de school van het Vaticaans Archief.

De abstracte keramische sculpturen en installaties van Renske van Driel nodigen uit tot aanraken. Met hun matte gekleurde huidoppervlak en sensuele lijnen ogen zij tegelijk zacht en krachtig. Ze staan in groepen of sporen bij elkaar, gaan een relatie met elkaar aan. Renske van Driel bouwt in elke ruimte, of die nu binnen is of in een park of natuurlandschap, steeds weer een andere installatie. Daarin zoekt zij naar balans en disbalans tussen de onderdelen van de installatie onderling én in hun verhouding tot de ruimte. Zij verwijst daarbij naar de sporen die de elementen en ook de mens achterlaten in het landschap. Zien we stenen, organen, andere groeivormen?

Renske van Driel is opgeleid aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming.

Jet Nijkamp en Renske van Driel werken beiden in Retort Ateliers in Amsterdam. Elk op hun eigen manier onderzoeken zij hoe organische structuren in hun omgeving ontstaan.

De tentoonstelling zal op zondag 20 maart om 16:00 uur geopend worden door Joyce Roodnat

Galerie De Meerse
Raadhuisplein 3
2132 TZ Hoofddorp

wo t/m za14:00 – 17:00 uur

www.demeerse.nl
Info: Ellen.Witsen.Elias@demeerse.nl